3D Printing

3D printing spreekt tot de verbeelding, nochtans is het geen nieuwe technologie. Het wordt al toegepast sinds de vroege jaren ’90 van de vorige eeuw. Het werd initieel voornamelijk gebruikt voor prototyping, maar mede onder impuls van Materialise evolueerde 3D printing ook pijlsnel in de richting van design en bruikbare eindproducten. Toepassingen zijn onder andere hoorapparaten, knieprotheses, heupprotheses en boorgidsen voor orthopedische chirurgie maar ook verlichting en designmeubilair.

Er bestaan verschillende soorten printprocessen, al wordt 3D printing vaak verengd tot FDM, waarbij een draad laag voor laag aan elkaar wordt gesmolten. Uitermate geschikt voor prototyping, maar volstrekt ongeschikt voor de productie van inlegzolen wegens te traag, onvoldoende nauwkeurig en vooral niet stevig genoeg.

Voor het maken van een paar Phits™ gebruiken we een veel meer geavanceerde technologie die Selective Laser Sintering heet. Hierbij wordt er vertrokken van een fijn poeder (in ons geval PA of nylon) dat laagje per laagje lokaal wordt uitgehard en zo aan elkaar wordt gehecht. Dit resulteert in een ultralicht, maar bijzonder sterk eindproduct op maat van de eindgebruiker.

Een bijkomend voordeel van de techniek is dat er grote batches met unieke, gepersonaliseerde stukken tegelijk geprint kunnen worden wat de deur openzet naar echte mass customization.

Tevreden gebruikers

Austrian Skeleton Athlete

My posture is so much better with Phits.
When I don’t wear them, I feel 
incomplete and not comfy.

Cross country skier, Noorwegen, 53 jaar oud

Phits Insoles brachten me weer op de been na een heel gemene fat pad blessure.

Piloot, triatleet, 39 jaar oud

Phits zolen zijn voor mij DE oplossing voor een heel moeilijke, aanslepende fasciitis plantaris, ik zou ze aan iedereen aanraden!

Nieuwsbrief